TOPlist

Sušené české bylinky - Bez Černý

Bez černý

Bez černý

Bez černý české bylinky
Bez černý (kozenka, bezinky, psí bez, smradlavý bez) Sambucus nigra

Bez černý je keř okrasný vzhledem, květem i plo¬dy. Květy a plody se zužitkovávají jako droga, z obo¬jího se připravují nápoje, někdy alkoholické. Květen¬ství se u nás připravuje smažením v těstíčku (kosmatice). Je vysoce hodnotné, obsahuje kromě základ¬ních živin a vitaminů také flavonoidy (rutin, kvercetrin), kyselinu chlorogenovou, slizy a třísloviny.

Číst celý příspěvek
Čaj z květů je prostředkem proti nachlazení, působí potopudně a je mírně diuretický.

Extrakty z květů jsou su¬rovinou pro výrobu přísad do nápojů pro děti

Během epidemie chřipky v Panamě v roce 1995 vláda využila své využití k boji proti chřipce. Šťávová šťáva značně zkrátila dobu chřipky, stejně jako závažnost, čímž pomohla ukončit epidemii.
Římané vytvořili z černých bezinek barvivo na vlasy.

Recepty z Bezu černého:

Smažené Bezové květy:

Velmi oblíbená ingredience, se kterou se dají dělat divy. Z bezu se vyrábí sirup, šťáva, čaj, med, polévka nebo úžasné smažené řízky. Květy patří k nejdostupnějším a nejchutnějším bylinkám. Ze sirupů připravíte osvěžující letní nápoje nebo je používejte proti nachlazení.
 
Budete potřebovat:

•    květy černého bezu
•    1/4 mléka
•    2 vejce
•    špetku soli
•    hladkou mouku
•    olej na smažení

Květy opláchněte a na chvilku namočte do slané vody. Z mléka, vajec, mouky a soli si připravte hustší palačinkové těsto. Namáčejte do něj květy a smažte je v rozpáleném oleji. Stopku nechte a odstřihněte ji až po osmažení

Bezový med:
15 čerstvých květenství černého bezu a na kolečka nakrájený citron bez jadérek povaříme 10 minut v 400 ml vody a necháme 24 hodin louhovat. Přecedíme, přidáme 750 g cukru a dřeň z vanilkového lusku a vaříme do zhoustnutí. Naplníme do malých skleniček a používáme stejně jako včelí med. Je vhodný zejména při nachlazení k slazení čaje.

Čaj z květů černého bezu:
2 polévkové lžíce sušených květů přelijeme 0.5 l vroucí vody a necháme 10 min luhovat, přecedíme a podáváme buď neslazený, nebo lehce slazený nejlépe medem.

Bezinkové víno:
1 kg opláchnutých a ze stopek otrhaných zralých plodů bezinek zalijeme 4 litry vody a 20 minut vaříme. Vychladlé přecedíme přec plátno a dobře vymačkáme. Šťávu smícháme se 1,5 kg cukru a necháme přejít varem do rozpuštění cukru. Do chladné šťávy přidáme vinné kvasinky pro Portské a vše dáme kvasit do velké (nebo do dvou menších) sklenic od okurek, opatřených kvasnou zátkou s bublátorem. Vykvašené víno stáčíme hadičkou do lahví, pevně uzavřeme a necháme v chladnu dozrát. Podáváme při migréně a nervových onemocněních
19.12.2018 22:33:49
badmin001
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one